lunes, 11 de mayo de 2009

XVII TROBADES VALENCIANES

XVII TROBADA D’ESCOLES VALENCIANES.

Ahir, dia 10 maig de 2009, al Parc Nou de Crevillent, tingué lloc la XVII Trobada d’Escoles Valencianes. Es tracta d’un esdeveniment que, en llínies generals, té com a objectiu la defensa de la llengua valenciana i la lluita per la seua normalització. Tot considerant que, ara per ara, es tracta d’una llengua minoritzada, Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua organitza aquesta trobada per tal de manifestar-se a favor del Valencià.

En el XVII encontre, les Trobades han comptat amb la participació de col•legis i instituts de Dolores (IES San Pascual), Santa Pola (CP Cervantes, CP Ramon Cuesta, i IES Cap de l’Aljub), Guardamar (CP Molivent, CP Reis Catòlics, i IES Les Dunes), Crevillent (CP Ntra. Sra. de l’Esperança, CP Mas Magro, CP Francesc Candela, CP Primo de Rivera, CP Miguel Hernández, CP Párroco Francisco Mas, IES Canonge Manchón i IES Macià Abela). També, per descomptat, amb centres educatius d’Elx. Entre aquestos últims s’han trobat el CP Candalix, CP El Palmeral, CP Eugeni d’Ors, CP Mediterrani, CP San Fernando, CP Sanchis Guarner, CP Vicente Blasco Ibáñez, CP Miguel de Cevantes, IES El Pla, IES Carrús, IES Montserrat Roig, IES La Foia, i, com no, l’IES Victòria Kent.

En aquest últim cas, el Departament de Valencià ha estat representat per Andreu Medina, Assumpció Espinosa,Tonyi Buigues, Àngels Espasa i Jesús Castaño. Tots ells s'han dedicat, de forma molt intensa, a la recuperació de la llengua valenciana com a vehicle de comunicació.











La seua tasca ha consistit a confeccionar, amb plantes autòctones, punts de lectura. En principi, segons el programa, havien de preparar també un taller sobre cançons tradicionals, però al final s’ha decidit només dur a terme el primer.

El més important de tot això, però, ha estat el considerable esforç que aquest esdeveniment fa per tal d’enfortir i de desenvolupar el valencià com a llengua normalitzada de comunicació, no només popular, sinó de cultura. De fet, l’objectiu fonamental de les trobades d’enguany ha estat el foment de la lectura. D’aquesta forma, a les 10:30 s’ha programat un contacontes, i en mots llocs s’estaven venent llibres de diferents editorials valencianes. Tot amb l’objectiu de treure la llengua del forat del desconeixement i la diglòssia, i promocionar-la com s’ha de fer.

No hay comentarios: